субота, 25. август 2018.

У завршној фази постављање оплате на калемегданској уметничкој пасарели

Постављање оплате за бетонску спиралу, која ће око скулптуре познатих светских уметника Ричарда Дикона и Мрђана Бајића спустити град на реку, у завршној је фази. Б92 имао је ексклузивну прилику да први пређе новом уметничком пасарелом, која ће повезати Калемегдан са приобаљем.

Сама пасарела биће завршена средином новембра, након чега следи уређење околног терена. Највећи проблем тренутно прави „дивљи” објекат – барака коју власник оближњег ресторана, како сазнаје Б92, упорно одбија да уклони са јавне површине. Тиме је угрожен пожарни пут, без којег неће бити безбедно користити овај објекат. 

– Пасарела је метално-бетонска конструкција дужине око 75 и ширине 2,5 метра, са два додатна крака, која ће се издвајати са главног правца. Један ће водити ка гаражи на крову Бетон хале, а други ће се на тврђави издвајати ка парку поред степеништа – рекао је главни урбаниста Милутин Фолић. 

Како пасарела прелази велику висинску разлику, силазак са ове пасареле омогућиће дугачка вијугава рампа код Бетон хале. Спирална рампа има дужину од 82 метра и носи је чак 11 стубова различитог распона, додао је он.

У овиру ове масивне конструкције налазиће се лифтовска кула, која ће практично представљати постоље за уметничку скулптуру. Постоље скулптуре биће од кортена, док је сама фигура израђена од алуминијума.

Ова пешачка пасарела треба да омогући директну везу Горњег града са обалом реке, две комплементарне, али потпуно раздвојене урбане целине, наводи Б92. 

Напомена: Фото Б92